Gitte Spee

Gitte Spee

Interview met kinderboeken illustrator en schrijfster Gitte Spee

Bijna elk kind in Nederland heeft een boek van Gitte Spee in de boekenkast staan. Of heeft de animatiefilmpjes van haar hand langs zien komen in Sesamstraat of KRO Kindertijd. Wie kent niet de avonturen van Aap en Mol, Rosa de rozenfee of meneer big? Ik heb leuke herinneringen aan deze kinderboeken. Eerst las ik mijn kinderen uit deze boekjes voor, en toen zij leerden lezen werden de rollen omgedraaid. Het bijzondere aan Gitte Spee is dat zij niet alleen kinderboeken illustreert maar ook schrijft. Niet alleen de kinderen in Nederland kunnen genieten van haar verhalen en prachtige illustraties ook in landen zoals, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea zijn haar boeken uitgebracht. Vandaag lees je op Anneke Schrijft een interview met deze sympathieke illustrator/schrijfster en één van de sterren van de Sterrenbende.

Gitte, omschrijf jezelf in vijf woorden.
Tekenaar, schrijver, workaholic, natuur- en dierenliefhebber.

Wilde jij als kind al illustrator worden?
Ja, als kind maakte ik al tekeningen in een schriftje, waar ik ook verhalen in schreef. Mijn moeder schilderde en mijn vader schreef, dus het is niet zo heel gek. Toen ik naar de academie ging in de jaren 80, werd er erg neergekeken op de afdeling Illustratie. Plaatjes maken, wie wilde dat nou in de tijd van punk en abstract! Maar ik wilde het perse en heb doorgezet. Onze illustratie-afdeling heeft heel goede illustratoren voortgebracht, zoals Annemarie van Haeringen, Gertie Jaquet, Juliette de Wit, Mylo Freeman, Charlotte Dematons, Hans de Beer, Alex de Wolf en nog veel meer.

Jij bent één van de sterren van Sterrenbende, kun je daar iets meer over vertellen?
Irma van Os, die Sterrenbende heeft opgericht, was een fan van mijn werk en vroeg of zij mijn boeken kon verkopen. Zij is zo enthousiast! Ze heeft zelf twee kinderen en is graag bezig met producten voor kinderen.

Hoe ziet je dag als illustrator eruit?
Ik heb bijna dertig jaar in Amsterdam een studio gedeeld met collega’s, op het laatst met Gertie Jaquet en Georgien Overwater. Maar de files en het zoeken naar parkeerplaatsen werden me een beetje teveel en sinds enkele jaren werk ik in mijn atelier in Laren.En ik werk gewoon elke dag, vaak ook in het weekend. Maar ik kan natuurlijk zelf mijn dag indelen, dus als het mooi weer is en ik wil wandelen op de hei, dan kan dat ook.

Het is waarschijnlijk als vragen aan een ouder, welk van hun kinderen hun favoriet is… Maar wat is jouw favoriete illustratie en waarom?
Je hebt gelijk, ik vind het heel moeilijk om te zeggen wat mijn favoriete illustratie is, ook omdat ik boeken maak over verschillende figuurtjes. Ik ben begonnen met Meneer Big, nog steeds een favoriet. En misschien ga ik wel weer een nieuwe Meneer Big maken. Nu heb ik ook een serie over de twee vrienden Aap & Mol, die allerlei avonturen beleven, maar ook naar het Rijksmuseum zijn gegaan en naar het Paleis op de Dam. Ik heb zelfs een speciale Aap & Mol in Laren gemaakt, over mijn eigen dorp.

 Verder heb ik samen met Kim-Lian van der Meij de Dierendorpje boeken gemaakt, dat is is ook een feest om te doen. Voor een Zweedse schrijver illustreer ik de detective reeks Gordon, over een kleine politiepost in een groot bos, bemand door een pad, Gordon, en zijn assistente, de muis Paddy.Prachtige verhalen die nu ook het Nederlands zijn vertaald! Er komt binnenkort een avondvullende tekenfilm van, gebaseerd op mijn tekeningen.

Wat vind je een uitdaging om te tekenen?
Ik vind een tekening waar veel mensen op moeten een grote uitdaging, vooral als het ook een straatbeeld moet zijn. Maar elke tekening is eigenlijk een uitdaging, je wilt altijd het mooiste maken wat je kan op dat moment…

Hoe ben je op het idee voor Dierendorpje gekomen en hoe is de samenwerking met Kim Lian tot stand gekomen?
Kim-Lian heeft inmiddels 3 kinderen en het leek haar zo leuk om een kinderboek te maken. Ze had er geen ervaring in en daarom heeft ze mij benaderd. Ze woont niet zo ver van me vandaan, dat maakt het gemakkelijk. En we hadden veel plezier samen in het bedenken van de dieren en hun belevenissen. We wilden ook echt schrijven over dingen waar kleine kinderen tegenaan lopen, zoals verlegen zijn, oversteken, tanden wisselen, heimwee, enz. Het is heel leuk om samen met Kim ‘op te treden’, soms lees ik eerst voor en zingt zij daarna de liedjes en soms teken ik terwijl zij zingt. De kinderen zijn dol op de liedjes en zingen al gauw mee.

Ontstaat een boek vanuit een illustratie of vanuit een idee voor een verhaal?
Meestal ontstaat een boek vanuit het verhaal, maar mijn allereerste zelfgeschreven boek ontstond vanuit de tekeningen. Het was Meneer Big gaat naar de maan. Ik had wel een vaag verhaal in mijn hoofd, maar meer nog wist ik precies wat ik wilde tekenen.

Als je moet kiezen tussen schrijven of illustreren, wat kies je dan?
Moeilijke keuze, maar ik denk toch dat ik voor illustreren kies. Als ik een poos niet teken word ik ongelukkig.

Neem ook een kijkje op de website van Gitte Spee. Je vindt daar naast informatie over haar en haar boeken ook leuke filmpjes, kleurplaten etc. 

 

Welkom bij Anneke Schrijft.

Een blog boordevol informatie,reviews, winacties, interviews en heel veel meer.

door Anneke Schrijft

Deel dit bericht