Gitte Spee

Gitte Spee

Paradijselijke olifant van Gitte Spee

24 juni.- Laren ‘kleurt’ olifant, de komende maanden. Een lang lint van beschilderde olifanten, dat begint bij de Brink en eindigt – via de Naarderstraat – bij Singer. Wie de hele route loopt, passeert 50 babyolifantjes. Ook die van de Larense (kinderboeken)schrijfster en kunstenares Gitte Spee.

In de tuin van Singer is haar olifant, fraai en veelkleurig beschilderd, te zien náást die van andere kunstenaars, onder wie Jan des Bouvrie.

Spee is buitengewoon trots op haar creatie, zo merken we als we samen met haar om het 1.50 meter hoge object lopen. De Larense, die in Indonesië is geboren als dochter van een rechter en een groot deel van haar leven in de hoofdstad woonde, draait er niet omheen: „Ik ben enorm trots dat Singer mij ook heeft benaderd voor dit project”, zegt ze. Maar het was voor haar niet meteen een gelopen race. „Ik had niet eerder met acryl gewerkt. En dat moest, omdat de beelden een hele periode buiten staan.”

Wouter Stips

Afgelopen zondag vond op de Brink de officiële opening plaats – door cultuurwethouder Tijmen Smit – van de zogenaamde Elephant Parade. In samenwerking met de gemeente en Singer viert Elephant Parade haar tienjarig jubileum deze zomer. Tot en met 30 september bepalen olifanten het straatbeeld en vormen zij een bijzondere openluchttentoonstelling. Iedere olifant is een uniek kunstwerk, beschilderd door lokale én internationale artiesten, onder wie ook Hilversummer Wouter Stips. De bijzondere expositie trekt traditioneel vele tienduizenden mensen.

De Elephant Parade zet zich in voor de bescherming en het behoud van de Aziatische olifant en houdt meerdere keren per jaar de grootste openluchttentoonstelling van olifantenbeelden ter wereld. De levensgrote sculpturen, die het formaat hebben van een babyolifant, worden geëxposeerd in wereldsteden zoals Amsterdam, Londen, Singapore, Bangkok en nu dus Laren. Het doel is om aandacht te vragen voor de bescherming en het behoud van de Aziatische olifant en financieel olifantenprojecten over de hele wereld te steunen. Op 30 september worden de olifanten geveild (door Christie’s) in Singer en een deel van de opbrengst gaat naar een organisatie die deze bedreigde dieren helpt.

Driedimensionaal

Spee heeft lang gepiekerd hoe ze het kunststoffen object zou beschilderen. En geoefend op een miniatuurexemplaar. Daarna heeft ze in drie lange dagen de artistieke klus geklaard. „Ik had nog nooit driedimensionaal geschilderd. Dat was wennen en ik moest daarom wel eerst het een en ander uitzoeken.” Maar dat niet alleen, Spee wilde niet zomaar wat schilderen. „Ik wilde een olifant creëren waaraan je merkt dat hij zich thuis voelt in het paradijs”, zegt ze met een opvallende glinstering van trots in haar ogen. „Rood is er in overvloed, verder een vredelievende slang die andere dieren niet bedreigt, bloemen, gouden appels, vlinders. Veel dieren vredig samen. Dit is toch een paradijs om te zien?”

Liefs

Spee: „Het klinkt misschien van pretentieus. Ik vind dat we soms in een ellendige wereld leven. Daarom wilde ik met mijn creatie iets liefs maken in een wereld die alleen maar verhardt. Ik hoop dat de mensen dat bij mijn olifant eruit halen.”

Wie goed kijkt, ziet bij de poten van de olifant ook een geinige muis opdoeken. Een saillant detail, want de muis speelt ook de hoofdrol in het nieuwe kinderboek van Spee (presentatie september in het vernieuwde Singer), waarbij de kat in en om Singer – de tuin, het museum en het theater – allerlei avonturen beleeft. Zo leer je het museum beter kennen.

Expositie

De Elephant Parade is tot en met 30 september te zien in Laren. De beeldentuin van Singer, waar ook olifanten van de Elephant Parade staan, is gratis toegankelijk.

Deel dit bericht